Saturday, November 29, 2008

<<::::mari belajar memandu:::>>>

walaupun aku bukan seorang pemandu yg sah di sisi undang2(xde lesen..huahuahua)..tp bukan bermakne aku xleh bwk keta langsung..pandai2 ar cover line..ade lesen x reti bwk x gune gak..huhu..walaupun begitu..x bermakne aku x memahami undang2 jln raye..aku pernah gak blajar undang2 jln rye mse amek lesen motor(L)dulu..tp oleh krne lesen tu tmat tempoh sblm aku wat lesen P..membuatkan aku mlas nk wat lesen..di tambah plak dgn kos yg tinggi dan prosedur yg mrumitkn bgi mendapatkan sekeping lesen di malaysia..mnyebabkan aku xde mase n x berkesempatn nk amek lesen... t ar aku wat kt mesir ni je..huhu..

kt sni aku nk berkongsi sedikit tips ngan korang care2 memandu di kawasan selekoh(bukan sekolah!)..biasenye memandu di kawasan selekoh ni berisiko utk mendapatkan kemalangan...faktor keadaan jln ,cuaca dan keadaan kenderaan itu juga merupakan faktor terjadinye kemalngan tersebut..

antara tips2 memandu pde kawasan selekoh ialah:-
  • memastikan keadaan brek berfungsi dan permukaan tayar tidak haus(licin.bukannye haus=dahaga..huhu)bende ni penting bg memastikan permukaan tayar mencengkam jln dan tidak menggelincirkan haluan.ape aku tulis ni..huhu...
  • jgn membrek secare mengejut ketika mengambil selekoh-nak wat drift ke ape..huhu..membrek secare mengejut di selekoh boleh mnyebabkan kenderaan anda terbabas dan hilang kawalan..nak2 klau brek kt permukaan jln yg licin..erm..mmg akan terhasil bunyi yg enak dari tayar anda,,..dan seterusnye........huhu..
  • memperlahankan kenderaan sebelum mengambil selekoh- biase ar ni..semua pengajar kelas memandu akan ckp camni..tp jgn ar korang memecut di jln lurus..pstu. tibe2 memperlahankan kereta secare mengejut sebelum selekoh...kena sondol keta blkg bru tau,..agak2 ar..
  • skill yg baek utk mnambil selekoh adalah dgn melepaskan pedal minyak. di penghujung jln lurus..kemudian menekan pedal minyak ketika mngambil selekoh..nmpk cm bhaye skit..yek ar..selalu ambik selekoh kena slow..ni makin laju plak..tp klau kena dgn carenye.skill ini boleh mengimbang kenderaan anda dari terbabas..x caye cube korang memecut di jln lurus da menekan brek semasa mngambil selekoh tajam..mesti gelabah punye..
  • jage jarak anda dgn kenderaan laen-biasenye di penghujung jln lurus menuju ke selekoh..pasti(kdg2 x brape pasti) kenderaan di hadapan akan membrek atau memperlahankan kenderaan..jgn korang potong plak keta tu..nahas kang...so ape yg perlu korang buat supaya menjarakkan kenderaan anda dgn kenderaan di hadapan dgn kiraan sekurang2 nye 2 saat...camne nak kire dua saat tu..korang bukak la sendiri dlm buku belajar memandu..malas plak aku nak tulis kt sni..huhu..
mcmmane plak care pmandu profesional mngambil selekoh dlm keadaan kelajuan yg tinggi???erm..korang tgk la sndiri video kt bwh ni.mlas aku nak terangkan..huhu.




dRiFT?????

erm...korang nak drift ke kt kwsn selekoh..huhu..ni mesti akibat terpengaruh ngn stunt2 dlm filem nih...xyah ar wat kt jln biase..cam gile je aku tgk..lagi plak x semua kenderaan boleh wat drift..biasenye kereta drift ni jenis sport 2wd pacuan blkg..4wd jenis keta sport bole gak kot(mc mitsubishi evo rally)..tp x pernah plak aku tgk keta 4wd(jenis jeep@truck)wat drift..huhu..

ape yg pasti..drift ni mnyebabkan pembaziran..membazir minyak dan juga tayar..tu pon klau drift tu jadi..klau x silap2 leh membazirkan nyawa..huhu...kdg2 leh gak mnyelamatkan nyawa..camne tuh???erm..korang tgk la kt bwh ni..




p/s:-ni la akibatnye akibat kebosanan..huahuahua...

Tuesday, November 25, 2008

travel to dumyat-versi musim panas




assalamualaikum..

pade musim panas yg lepas(bln 6,2008)sblm aku balik cuti ke malaysia..aku gi jln2 n mengabiskan mase dulu ke dumyat..sebuah negeri yg terletak di utare pantai timur mesir ni(ye ke?aku maen hembus je ni..huhu)..member aku(emy aka zuhud) duk sane..xyah ar nak sewa hotel..hehe..sblm ni pon aku ade wat post mengenai dumyat ni..tp aku rse cam x mencukupi...aku tambah lg enti utk korang..hehe..

sblm tu aku nk mintak maaf sbb lambat post pasal ni..al- maklum la..duk malaysia byk lg bende yg menarik nak dibuat berbanding melayan blog nih..hehe..k la..pape hal pun..nikmatilah keindahan pic kt bwh ni..buat julung klinye aku post video yg dirakamkn oleh aku sendiri kt bwh ni..enjoy!!

perjalanan ke dumyat adim:-

highway without tol!!!!

pe ni??yg pasti bukan markas al-qaeda..huhu..

permandangan dumyat adim:-

angin yg sepoi2 sempoiii..

langit yg tiada berawan

kt mne ntah ni..
video


pastu balik umah..n esoknye pulang ke tanta...lepas tu aku gi kaherah plk...t la aku postkan picnye..ngantuk ar skrg..nak tido..esok ade kelas..huhu..chow..salam..

p/s : walaupun jauh perjalanan...tp hati masih ditempat yg same..tul ke??segalanya MunGKin...

Friday, November 21, 2008

..:::Michael Jackson memeluk Islam::..




LOS ANGELES: Penyanyi kontroversi Amerika Syarikat, Michael Jackson, memeluk Islam dan menukar namanya kepada Mikaeel, nama malaikat yang memberi rezeki.

Superstar muflis berusia 50 tahun itu dilaporkan memakai jubah dan kopiah ketika mengucap dua kalimah syahadah di hadapan seorang imam dalam satu majlis di sebuah rumah rakannya di sini.

Akhbar The Sun dalam laporannya semalam mendedahkan majlis itu diadakan beberapa hari sebelum Jackson atau 'Jacko' dihadapkan ke Mahkamah Tinggi London, selepas disaman oleh seorang putera Arab.
Jacko yang dibesarkan sebagai penganut Kristian, dikatakan mengambil keputusan menukar agamanya ketika beliau menggunakan studio di rumah kawan rapatnya untuk merekodkan album baru.

Rakannya, David Wharnsby ? seorang penulis lagu Kanada dan produser Philip Bubal, yang menasihatkan Jacko supaya memeluk Islam. Kedua-duanya juga sudah memeluk Islam dengan nama baru mereka Dawud Wharnsby Ali dan Idris Philips.

"Mereka mula berbincang mengenai agama dan bagaimana mereka menjadi seorang yang lebih baik dengan menukar agama. Tidak lama kemudian Michael mula menerima idea itu," kata sumber yang dipetik akhbar itu.
Jacko yang merakamkan lagu terkenal seperti The Way You Make Me Feel, bagaimanapun menolak nama alternatif, Mustafa ? bermaksud orang yang terpilih.

Penyanyi Britain, Yusuf Islam, 60, atau nama asalnya, Cat Stevens, mengalu-alukan Jacko sebagai saudara baru.

Jacko kini berdoa untuk ke Makkah selepas satu majlis diadakan di rumah pemain keybord Toto, Steve Porcaro, 51, di Hollywood Hills yang menyusun album Thriller penyanyi itu.

Jacko, yang jarang keluar rumah tanpa memakai topeng, dijangka memberi keterangan Isnin ini dalam tuntutan saman berjumlah £4.7 juta (RM25.3 juta) oleh Putera Abdulla Al-Khalif dari Bahrain. ? Agensi

(sumber : berita harian)

p/s:-alhamdulillah..

..::AyaM SeRaMa::..


goreng sodap nih!!haha..

Assalamualaikum semua!!erm..sje je wat post pasal ayam plak kli ni..tp ni bukannye pasal harge ayam,..ayam siam(uik??)...,mahupun maen ayam(hehe..aku x pernah maen bende nih!)..merujuk kpd gambar di atas..ari ni aku nak kongsi ngan korang pasal sejenis spesis unggas yg yg esklusif yg diberi name ayam SerAmA aka ayam katek..(bkn cik serama yg pagi2 selalu melalak kt panas fm tau..huhu)..

Ayam yg mempunyai ketinggian tidak melebihi 20cm ini juga merupakan ayam yg terkecil di dunia dan beliau juga merupakan ayam yg paling macho,kacak,bergaya dan berkaliber berbanding ayam2 yg laen..huhu..care mengenali ayam ni berdasarkan kekatikannye dan kokokan nye ala2 ayam hutan gitu(cam kokookoook-koook yg last tu biase x melebihi 4 harkat..wawawa)..ayam serama jenis jantan plak suka jln mendabik dada dan lincah apabila bergerak bg mgelakkn dirinye dipijak..hehe..

erm..dulu mase aku kecik2(x kecik sgt ar..umur dlm awal 10an gitu..)aku pernah bela ayam ni..abah aku minat dulu ayam ni..jangkit plak minat tu kt aku..huhu..minat mule2 terjadi mase aku n family braye kt trengganu..suami kpd makcik aku mmg pembela ayam ni..oleh kerane ayam ni cam manje n ngade2 skit..aku mngambil keputusan amek sekor anak ayam serama ni yg berumur kira2 2 bln ..letak dlm kotak..n bwk balik johor..jauh tu..da sampai johor bru bgitau aku amek sekor ayam die..hehe..

mase umur die 2 bln tu mmg x perasan lg ciri2 eksotik ayam ni..bile die da besar skit baru la nampak sifat2 kemachoan yg ade pade ayam ni...aku beruntung sbb ayam yg aku amek tu ayam jantan..klau yg betine die kurang ngancam skit..huhu..

leceh gak sebenarnye nak bela ayam jenis ni..bgi mengekalkan keanggunan badannye..makanan haruslah disukat dan berkualiti..bg mnjge kebersihan ayam ni plk..kena mandikn die dlm 2-3 hari sekali(pakai syampoo tu..)..pastu bg minum air vitamin ar(yg warne merah tu..)..ubat mate ar..ubat tu..ubat ni..n mcm2 lg la..

oleh krne kesunyian yg jelas terpancar pde balung ayam aku..aku amek lg sekor ayam serama betina dri umah mak cik aku mase aku gi trengganu lg skli..kali ni aku mintak izin tau..huhu..aku kahwikn ngn ayam serama aku tu..time dilepaskn je ayam tu..tergedik2 la ayam2 tu berjalan same2..cari makanan same2..kais same2..so sweat...haha..

bper bln ntah lpas tu..ayam aku tu ngandung..eh salah..bertelur..hehe..kecik giler telur die..besar skit je dari telur puyuh...tp dri situ aku dpt kesan kelemahan ayam ni..x pandai ngeram..so aku tmpangkn telur tu kt ayam kmpung yg ngeram..susah giler nak letak telur tu....huhu...maka dari situ menetas la zuriat ayam aku tu..dari 3 biji telur yg aku letak..sekor je yg jadik..comel tu..kecik2 lg da kecik.beza sgt klau nk dbandingkn ngn anak ayam yg laen..pastu plk aku terpakse menculik anak ayam tu utk diletakkn bersame keluargenye yg sebenar..mengancam nyawa tu bertarung ngan mak ayam .huhu...ganaz giler..

tp kan..aym kecik ni leceh skit.mknn die kna bgi yg hancur je..pastu kena suap masuk dlm mulut die plak tu..minum pun cmtu..hrap mak bapak die mmg kebulur la anak die tu..huhu..bhagia la hidup mereka sekeluarge..sehinggalah satu hri tu..aym betina tu sakit..ape ntah sakitnye..pale die cm terseliuh..sakit sendi kot..huhu...x pon kena pijak ayam laen mase aku lepaskn ayam tu..ayam tu x lalu mkn..bwk gi klinik haiwan pun(kt tmn laksamana kote tinggi)..xleh wat pe..pastu mati ayam tu..takziah diucapkn kpd suami n anak aym tu..huhu..

pastu aku cam da malas da nak bela ayam2 tu..lepaskan je..hilang kemane ntah ayam2 tu..badan pon aku rse da skebang..huhu..aku pon da pindah tempat laen da skrg ni..maka terpadam begitu saje hobi aku tu..huhu..

kla..merepek plak..meh sni aku bg info skit psal ayam nih:-



FAKTA: AYAM SERAMA

* Dipercayai berasal dari Kelantan.
* Dipercayai hasil kacukan pelbagai burung eksotik, termasuk burung hutan.
* Dikatakan nama serama berasal dari nama Seri Rama dan pada mulanya adalah haiwan peliharaan di istana.
* Jangka hayat antara tujuh hingga 15 tahun
* Berat ideal adalah 500 gram ke bawah dengan saiz adalah satu pertiga dari ayam biasa.
* Ciri istimewa adalah ekor lentik, berdada tegak dan kepak lurus ke bawah
* Mempunyai kira-kira 2,000 warna
* Menjadi haiwan peliharaan kerana jinak, manja dan mengenali tuannya.
* Haiwan ini mempunyai gelagat menarik seperti berjalan mengundur ke belakang.
* Masyarakat Melayu percaya haiwan ini mempunyai khasiat perubatan.



PENILAIAN AYAM SERAMA

* Jenis - Ciri utama ialah kepala melunjur ke belakang, bahagian belakang pendek, kepak menegak dan ekor panjang, penuh dan apabila berkembang, tidak menyentuh balung. Kedudukan tengah mata sama dengan kedudukan tengah kaki ketika berdiri.

* Perwatakan - Kelihatan gagah, berani dan yakin. Lagak suka menonjol seperti berkokok dan suka berdiri.

* Ekor - Saiz besar, menegak dan tinggi. Bulu pelepah ekor utama panjang, melentik di penghujung dan berkembang seperti bentuk V. Lawi (ayam jantan) menegak 90 darjah dan sedikit melentik ke belakang di penghujung.

* Kepak - Ketika berdiri, kepak ayam dalam posisi menegak tetapi sedikit menghala ke belakang. Hujung kepak bersentuhan sedikit dengan lantai.

* Badan - Tegap dan bulat. Dada ayam lebih luas dari bahagian belakang apabila dilihat dari atas. Dari tepi, badan berbentuk V. Belakang ayam pendek dan lebar di bahagian bahu.

* Kaki - Tidak begitu rapat dan selari. Panjang sederhana dan seimbang dengan saiz kepak. Paha berotot dan sederhana panjang. Taji di bahagian tengah betis, keras, kecil dan menghala ke belakang kaki.

(sumber:berita harian)

p/s : betul ke ade harge ayam ni menyamai hrge sebiji kereta??baik aku beli keta je..haha...tp minat dan hobi kdg2 melebihi sgalanye...tul ke??segalanye mungkin...



Monday, November 17, 2008

KEINDAHAN PELANGI:>


lokasi:depan pjbt jkr mersing..huhu..

P/S:dlm ni x nampak cam best sgt..tgk ar dpn mate.ermmm...mmg menakjubkan..pasni nak tgk pelangi kt mesir plak ar..ade ke..erk?